Mule po belgijsku

Mule po belgijsku
Oceń przepis:
59 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia belgijska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Omułki wypłukać pod zimną bieżącą wodą, wyszorować muszle i usunąć z każdego omułka bisior. Odrzucić te, które po dotknięciu się nie zamykają. W rondlu stopić masło, dodać szalotki, seler, por i listki laurowe, podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Włożyć omułki i połowę pietruszki oraz tymianek, posypać pieprzem, wymieszać, potrząsając rondlem. Wlać wino, zagotować, a następnie gotować pod przykrywką przez 3 minuty. Mule są gotowe, kiedy się pootwierają. Omułki, które się nie otworzyły, usunąć. Wlać śmietanę i wymieszać. Podawać w dużych miseczkach, posypane pozostałą natką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA