Kurczak duszony w białym winie z warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- jeden cały kurczak
- kawałek kiełbasy chorizo
- czerwona cebula
- ziemniaki
- seler naciowy
- włoszczyzna
- karafka białego wina
- śmietana 36 %
- musztarda francuska
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- olej do smażenia
- koperek
- natka pietruszki
- bagietka pszenna
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z kurczaka zdjąć skórę, pokroić na kawałki, posolić.
Kiełbasę chorizo pokroić na plasterki ok 0,5 cm grubości.
Ziemniaki umyć i obrać.
Łupiny z ziemniaków, plastry kiełbasy i skórę z kurczaka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Całość posolić, obsypać pieprzem i skropić olejem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pięć ok. 20 minut, aż powstaną chipsy.
Do garnka wlać olej tak, aby pokrył dno, rozgrzać. Kawałki kurczaka obsmażyć na złoty kolor z każdej strony i wyciągnąć.
Przygotować warzywa. Ziemniaki, włoszczyznę, seler naciowy i czerwoną cebulę pokroić w grubą kostkę i przesmażyć w tym samym garnku. Smażyć ok 5 min, mieszając co jakiś czas.
Dołożyć kurczaka i podlać całość białym winem. Gdy wino odparuje, zalać wodą tak, aby zakryła wszystkie produkty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gdy całość się zagotuje, spróbować i ewentualnie doprawić. Gotować ok. 30 min.
Gdy mięso będzie już obchodziło od kości, odlać połowę bulionu i dodać śmietany. Gotować tak długo, aż powstanie gęsta konsystencja. Dodać musztardy francuskiej. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać pokrojone drobno liście natki pietruszki i koperek.
Bagietkę pokroić pod kątem na kromki ok 1-2 cm, skropić olejem i smażyć na suchej, rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Gotowego kurczaka przełożyć do naczynia, obficie obsypać chipsami i świeżym koperkiem, podawać z grzankami. Dobrze smakuje z liśćmi rzymskiej sałaty.
Kiełbasę chorizo pokroić na plasterki ok 0,5 cm grubości.
Ziemniaki umyć i obrać.
Łupiny z ziemniaków, plastry kiełbasy i skórę z kurczaka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Całość posolić, obsypać pieprzem i skropić olejem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pięć ok. 20 minut, aż powstaną chipsy.
Do garnka wlać olej tak, aby pokrył dno, rozgrzać. Kawałki kurczaka obsmażyć na złoty kolor z każdej strony i wyciągnąć.
Przygotować warzywa. Ziemniaki, włoszczyznę, seler naciowy i czerwoną cebulę pokroić w grubą kostkę i przesmażyć w tym samym garnku. Smażyć ok 5 min, mieszając co jakiś czas.
Dołożyć kurczaka i podlać całość białym winem. Gdy wino odparuje, zalać wodą tak, aby zakryła wszystkie produkty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gdy całość się zagotuje, spróbować i ewentualnie doprawić. Gotować ok. 30 min.
Gdy mięso będzie już obchodziło od kości, odlać połowę bulionu i dodać śmietany. Gotować tak długo, aż powstanie gęsta konsystencja. Dodać musztardy francuskiej. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać pokrojone drobno liście natki pietruszki i koperek.
Bagietkę pokroić pod kątem na kromki ok 1-2 cm, skropić olejem i smażyć na suchej, rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Gotowego kurczaka przełożyć do naczynia, obficie obsypać chipsami i świeżym koperkiem, podawać z grzankami. Dobrze smakuje z liśćmi rzymskiej sałaty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W