Kurczak duszony w białym winie z warzywami

Kurczak duszony
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przygotowanie:

Z kurczaka zdjąć skórę, pokroić na kawałki, posolić.
Kiełbasę chorizo pokroić na plasterki ok 0,5 cm grubości.
Ziemniaki umyć i obrać.
Łupiny z ziemniaków, plastry kiełbasy i skórę z kurczaka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Całość posolić, obsypać pieprzem i skropić olejem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pięć ok. 20 minut, aż powstaną chipsy.
Do garnka wlać olej tak, aby pokrył dno, rozgrzać. Kawałki kurczaka obsmażyć na złoty kolor z każdej strony i wyciągnąć.
Przygotować warzywa. Ziemniaki, włoszczyznę, seler naciowy i czerwoną cebulę pokroić w grubą kostkę i przesmażyć w tym samym garnku. Smażyć ok 5 min, mieszając co jakiś czas.
Dołożyć kurczaka i podlać całość białym winem. Gdy wino odparuje, zalać wodą tak, aby zakryła wszystkie produkty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gdy całość się zagotuje, spróbować i ewentualnie doprawić. Gotować ok. 30 min.
Gdy mięso będzie już obchodziło od kości, odlać połowę bulionu i dodać śmietany. Gotować tak długo, aż powstanie gęsta konsystencja. Dodać musztardy francuskiej. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać pokrojone drobno liście natki pietruszki i koperek.
Bagietkę pokroić pod kątem na kromki ok 1-2 cm, skropić olejem i smażyć na suchej, rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Gotowego kurczaka przełożyć do naczynia, obficie obsypać chipsami i świeżym koperkiem, podawać z grzankami. Dobrze smakuje z liśćmi rzymskiej sałaty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA