Tartaletki cytrynowe z bezą włoską
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar (odc. 4)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Spody:
- 1 jajko L
- 260 g mąki pszennej
- 40 g mąki migdałowej
- 80 g cukru pudru
- 130 g zimnego masła
- szczypta soli
Krem:
- 100 g soku z cytryny + skórka otarta z 1 cytryny
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 120 g cukru
- 2 g żelatyny + 10 g wody do zalania
- 80 g masła
Beza:
- 2 białka
- 150 g cukru (100 g do białek, 50 g do syropu)
- 30 ml wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki na ciasto kruche, oprócz jajka, przesiekaj nożem lub wymieszaj przystawką mieszającą. Jak powstanie „piasek”, dodaj jajko. Zagnięć ciasto, wyłóż foremki na tarty, wstaw do zamrażarki na 30 minut.
Po tym czasie wypiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 15-17 minut, do złotego koloru. Wystudź.
Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia. W garnuszku umieść sok z cytryny, skórkę, cukier, jajka i żółtka. Całość podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstaw. Gdy masa będzie miała 45 stopni C, połącz ją z masłem i żelatyną, całość zblenduj. Gotową masą wypełnij spody tartaletek. Wstaw do lodówki.
Białka na bezę zacznij ubijać, dodawaj cukier łyżka po łyżce. W tym samym czasie zagotuj cukier z wodą. Gdy syrop będzie miał temperaturę 118 stopni C, powolnym strumieniem dolewaj go do ubitych białek, w których cukier całkowicie się już rozpuścił. Ubijaj bezę, aż całkowicie się ostudzi. Przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj bezą tarteletki. Z wierzchu opal bezę palnikiem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź