Polędwica z łosia z kurkami
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 3)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 700 g polędwicy z łosia
- 250 g kurek
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki ginu
- 50 ml pokruszonych suszonych kurek
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki soku z borówek brusznic lub czerwonego wytrawnego wina
Pikle z moroszki
- 200 g maliny moroszki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki wody
- 4 kwiatostany wiązówki błotnej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać cukier z octem i wodą. Włożyć moroszkę i kwiatostany wiązówki. Odstawić na 20 minut.
Polędwice pokroić na 4 kawałki. Na dużej patelni obsmażyć mięso na maśle ze wszystkich stron, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni, wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza. Temperatura, mierzona wewnątrz mięsa powinna osiągnąć 56 stopni Celsjusza. Przed podaniem odstawić na 10 minut.
Na tej samej patelni, na której smażone było mięso usmażyć kurki z pokrojonym ząbkiem czosnku, cebulą, pokrojoną w półkrążki oraz tymiankiem. Po 5 minutach wlać gin, flambirować kurki, a następnie dodać kurki suszone, kremówkę i sok z borówek lub wino. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać mięso z kurkami w śmietanowym sosie oraz piklami z moroszki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź