Polędwiczki z sarny z kurkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 1)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 700 g polędwiczek z sarny
- 300 g kurek
- 3 łyżki masła
- 2 dymki, pokrojone na kawałki
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 g szpiczastej białej kapusty
- sól do smaku
Do przybrania:
- 150 ml borówek
- kwiaty i listki rukwieli nadmorskiej
- nasiona czosnku niedźwiedziego
- listki lebiody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 120º C. Mięso usmażyć na łyżce masła na mocno rozgrzanej patelni – powinno być średnio krwiste. Posolić. Zdjąć z patelni, odłożyć, by odpoczęło przed podaniem.
Kurki oczyścić i smażyć na reszcie masła przez mniej więcej 4 minuty. Dodać pokrojone dymki, wlać wino i śmietankę. Liście kapusty porwać na spore kawałki
i dołożyć do kurek. Podgrzewać, aż śmietanka z lekka zgęstnieje.
Pokroić mięso i podawać z kapustą oraz kurkami w sosie. Udekorować borówkami, nasionami czosnku niedźwiedziego, listkami lebiody oraz kwiatami i listkami rukwieli nadmorskiej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W