Smażona ryba z warzywami

Smażona ryba z warzywami
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.10
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 700 g filetów z chelona (lub innej ryby o zwartym białym mięsie)
  • 2 łyżki masła
Bulion:
Warzywa
Do podania
  • jadalne kwiaty, np. rzeżucha łąkowa i rukwiel morska

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki bulionu (z wyjątkiem masła) gotować na małym ogniu przez 30 minut, a następnie przecedzić i zredukować do połowy objętości, posolić do smaku. Dodać masło, roztrzepać na piankę.
Warzywa korzeniowe obrać, pokroić na duże kawałki, ziemniaki wyszorować. Ugotować warzywa wraz z ziemniakami w lekko osolonej wodzie.
Rybę usmażyć na dużej ilości masła, na stronie ze skórą, cały czas polewając masłem. Posolić do smaku.
Podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami oraz pianką z bulionu, udekorować jadalnymi kwiatami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA