Smażona ryba z warzywami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 700 g filetów z chelona (lub innej ryby o zwartym białym mięsie)
- 2 łyżki masła
Bulion:
- 2 łodyżki selera naciowego
- 2-3 listki lubczyku
- 400 ml białego wytrawnego wina
- 3 pomidory
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 2 kwiatostany kopru
- 1 l wody
- 1 łyżka masła
Warzywa
- 400 g młodych ziemniaków
- 400 g pietruszki
- 400 g marchewki
Do podania
- jadalne kwiaty, np. rzeżucha łąkowa i rukwiel morska
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki bulionu (z wyjątkiem masła) gotować na małym ogniu przez 30 minut, a następnie przecedzić i zredukować do połowy objętości, posolić do smaku. Dodać masło, roztrzepać na piankę.
Warzywa korzeniowe obrać, pokroić na duże kawałki, ziemniaki wyszorować. Ugotować warzywa wraz z ziemniakami w lekko osolonej wodzie.
Rybę usmażyć na dużej ilości masła, na stronie ze skórą, cały czas polewając masłem. Posolić do smaku.
Podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami oraz pianką z bulionu, udekorować jadalnymi kwiatami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W