Placek dyniowy ze śliwkami

Dyniowy placek ze śliwkami
Oceń przepis:
114 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • łyżka świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • łyżka masła
  • około 2,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej na papkę dyni
  • około 10 słodkich śliwek
  • szklanka brązowego cukru
  • bułka tarta
  • łyżka cynamonu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże rozrób z mlekiem, łyżeczką cukru i solą, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, dodaj masło i dynię. Powstałe ciasto połącz z drożdżami i mąką, wyrabiaj aż będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia. Brytfankę do pieczenia nasmaruj masłem i przełóż do niej wyrośnięte ciasto. Na wierzchu ciasta na całej powierzchni ułóż skórkami do ciasta połówki dyni i posyp tartą bułką oraz cynamonem. Piecz aż ciasto wyrośnie i będzie odchodzić od patyczka (około godziny). Podawaj polane łyżeczką śliwowicy podpalonej bezpośrednio przed podaniem i z gałką lodów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA