Placek dyniowy ze śliwkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- łyżka świeżych drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 3 żółtka
- łyżka masła
- około 2,5 szklanki mąki
- 2 szklanki startej na papkę dyni
- około 10 słodkich śliwek
- szklanka brązowego cukru
- bułka tarta
- łyżka cynamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozrób z mlekiem, łyżeczką cukru i solą, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, dodaj masło i dynię. Powstałe ciasto połącz z drożdżami i mąką, wyrabiaj aż będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia. Brytfankę do pieczenia nasmaruj masłem i przełóż do niej wyrośnięte ciasto. Na wierzchu ciasta na całej powierzchni ułóż skórkami do ciasta połówki dyni i posyp tartą bułką oraz cynamonem. Piecz aż ciasto wyrośnie i będzie odchodzić od patyczka (około godziny). Podawaj polane łyżeczką śliwowicy podpalonej bezpośrednio przed podaniem i z gałką lodów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W