Pieczona dynia piżmowa z jogurtem z pomidorami i kaparami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z dyni
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- 500 g dyni piżmowej lub innej dyni
- 1½ łyżki oliwy z oliwek
- ½-¾ łyżeczki czerwony chili w proszku
- 7-centymetrowy kawałek cynamonu
- 6 goździków
- ⅔ łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1 mała gwiazdka anyżu
- sól
Pomidory na ostro:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw panch phoran albo mieszanki kminu rzymskiego, fenkułu, gorczycy i czarnuszki
- 300 g młodych pomidorów, przepołowionych
- Jogurt z kaparami:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 225 g jogurtu greckiego
- 1½-1¾ łyżeczki cukru
- 1½ łyżki kaparów
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190ºC.
Pokrój dynie w łódki o grubości 3 centymetrów. Można zostawić skórkę.
Rozetrzyj cynamon, goździki, nasiona fenkułu i anyż na proszek. Wymieszaj z oliwą, solą i chili. Połącz przyprawy z kawałkami dyni i rozłóż je na blasze do pieczenia. Piecz 25 minut, aż dynia zmięknie.
W tym czasie zrób jogurt. Rozgrzej olej, dodaj kapary i smaż je przez 2-3 minuty. Dodaj jogurt z cukrem, dopraw do smaku i odstaw. Wytrzyj patelnię. Rozgrzej olej, wrzuć panch phoran, zmniejsz ogień i smaż aż nasiona przestaną strzelać. Dodaj pomidory i dopraw. Smaż przez 2-3 minut na dużym ogniu, albo do momentu, aż pomidory zmiękną.
Serwuj dynię z pomidorami i jogurtem.
Pokrój dynie w łódki o grubości 3 centymetrów. Można zostawić skórkę.
Rozetrzyj cynamon, goździki, nasiona fenkułu i anyż na proszek. Wymieszaj z oliwą, solą i chili. Połącz przyprawy z kawałkami dyni i rozłóż je na blasze do pieczenia. Piecz 25 minut, aż dynia zmięknie.
W tym czasie zrób jogurt. Rozgrzej olej, dodaj kapary i smaż je przez 2-3 minuty. Dodaj jogurt z cukrem, dopraw do smaku i odstaw. Wytrzyj patelnię. Rozgrzej olej, wrzuć panch phoran, zmniejsz ogień i smaż aż nasiona przestaną strzelać. Dodaj pomidory i dopraw. Smaż przez 2-3 minut na dużym ogniu, albo do momentu, aż pomidory zmiękną.
Serwuj dynię z pomidorami i jogurtem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W