Pieczona dynia piżmowa z jogurtem z pomidorami i kaparami

Pieczona dynia piżmowa z jogurtem z pomidorami i kaparami
Oceń przepis:
150 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z dyni
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
3

Składniki:

Pomidory na ostro:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw panch phoran albo mieszanki kminu rzymskiego, fenkułu, gorczycy i czarnuszki
  • 300 g młodych pomidorów, przepołowionych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190ºC.

Pokrój dynie w łódki o grubości 3 centymetrów. Można zostawić skórkę.

Rozetrzyj cynamon, goździki, nasiona fenkułu i anyż na proszek. Wymieszaj z oliwą, solą i chili. Połącz przyprawy z kawałkami dyni i rozłóż je na blasze do pieczenia. Piecz 25 minut, aż dynia zmięknie.

W tym czasie zrób jogurt. Rozgrzej olej, dodaj kapary i smaż je przez 2-3 minuty. Dodaj jogurt z cukrem, dopraw do smaku i odstaw. Wytrzyj patelnię. Rozgrzej olej, wrzuć panch phoran, zmniejsz ogień i smaż aż nasiona przestaną strzelać. Dodaj pomidory i dopraw. Smaż przez 2-3 minut na dużym ogniu, albo do momentu, aż pomidory zmiękną.

Serwuj dynię z pomidorami i jogurtem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA