Żeberka wieprzowe

Żeberka wieprzowe
Oceń przepis:
99 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Żeberka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • ok. 2 kg żeberek wieprzowych
  • Marynata sucha:
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu lub pieprzu młotkowanego
  • 2 łyżeczki soli
  • Marynata mokra:
  • sok z 2 pomarańczy
  • 1 szklanka daktyli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 świeże chili
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu
  • 1/3 szklanki whisky
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • pieprz
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • opcjonalnie woda do dolania, jeśli sos będzie zbyt gęsty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mieszamy składniki suchej marynaty i dokładnie obtaczamy w niej żeberka, wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej nawet na dobę.
Wyciągamy je i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy marynatę mokrą. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, wrzucamy pokrojone daktyle i gotujemy, aż owoce zmiękną. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno pokrojone chili, whisky, sól, olej, koncentrat, musztardę i miód. Gotujemy razem przez chwilę, aż powstanie nam gęsta masa. Całość doprawiamy pieprzem i miksujemy blenderem.
Powstałą marynatą smarujemy dokładnie żeberka i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy żeberka dalej przez kolejną 1 godzinę, zmniejszając temperaturę do 160 stopni.
Po tym czasie ściągamy folię, zwiększamy temperaturę do 190 stopni i co 10 minut smarujemy nową warstwą marynaty mokrej. W sumie nakładamy 3 warstwy. Żeberka będą gotowe, jak kości zaczną ładnie oddzielać się do mięsa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA