Grillowane żeberka na sposób kantoński
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Żeberka
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:6 mięsnych żeberek (ok. 2 kg)
Marynata:
1 łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu hoisin
2 łyżki sosu fasolowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka pieprzu syczuańskiego
garść posiekanej kolendry
sok z jednej cytryny albo limetki
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 chili
2 i pół łyżki miodu
woda
sól i pieprz
Przygotowanie:
Połączyć składniki marynaty. Dokładnie natrzeć nią mięso, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 150°C.
Mięso w marynacie umieścić w dużym naczyniu do pieczenia. Wlać 2 filiżanki wody. Przykryć folią aluminiową i piec 1,5-2 godziny polewając sosem co 15 minut. Upieczone mięso wyjąć, a sos przelać do rondelka, zagotować i odparować, aż powstanie gęsta glazura.
Rozgrzać grill. Żeberka podzielić i grillować po 3-4 minuty z każdej strony polewając glazurą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Żeberka
Dania z grilla
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W