Filety z dorsza w serowej panierce z frytkami ze słodkich ziemniaków

Filety z dorsza w serowej panierce
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • ręcznik papierowy
Ciasto:
Frytki:
  • 2 bataty
  • 2 szkl. zimnej wody
  • 2 szczypty soli
Sos:
  • szkl. jogurtu
  • ząbek czosnku
  • kilka listków kolendry
  • 0,5 łyżeczki sosu worcestershire
  • 0,5 łyżeczki octu jabłkowego
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do miski wrzuć mąkę, sodę, maślankę i jajko. Dodaj sól, pieprz, ocet i parmezan. Wszystkie składniki wymieszaj tak, żeby nie było grudek. Następnie do ciasta wrzuć kawałki dorsza.
W garnku rozgrzej olej i wrzucaj na niego rybę w cieście. Smaż na rumiany kolor. Następnie wyciągnij dorsza z garnka i wyłóż na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się namiaru tłuszczu.
Przygotuj frytki. Do miski wlej wodę i dopraw solą. Bataty pokrój w plastry, wrzuć na 5 minut do wody, a następnie odsącz na ręczniku papierowym. Frytki smaż na głębokim oleju, a po wyjęciu przełóż na ręcznik papierowy. Przełóż do miseczki i skrop sosem worcestershire.
Pora na sos. Do miseczki wlej jogurt, dodaj posiekaną kolendrę, starty czosnek, ocet jabłkowy, sos worcester i sól. Sos dokładnie wymieszaj i serwuj do ryby. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA