Filety z dorsza w serowej panierce z frytkami ze słodkich ziemniaków
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- ręcznik papierowy
Ciasto:
- sól
- pieprz
- szkl. maślanki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- jajko
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki octu
- szkl. mąki
- 3 szkl. oleju
Frytki:
- 2 bataty
- 2 szkl. zimnej wody
- 2 szczypty soli
Sos:
- szkl. jogurtu
- ząbek czosnku
- kilka listków kolendry
- 0,5 łyżeczki sosu worcestershire
- 0,5 łyżeczki octu jabłkowego
- szczypta soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski wrzuć mąkę, sodę, maślankę i jajko. Dodaj sól, pieprz, ocet i parmezan. Wszystkie składniki wymieszaj tak, żeby nie było grudek. Następnie do ciasta wrzuć kawałki dorsza.
W garnku rozgrzej olej i wrzucaj na niego rybę w cieście. Smaż na rumiany kolor. Następnie wyciągnij dorsza z garnka i wyłóż na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się namiaru tłuszczu.
Przygotuj frytki. Do miski wlej wodę i dopraw solą. Bataty pokrój w plastry, wrzuć na 5 minut do wody, a następnie odsącz na ręczniku papierowym. Frytki smaż na głębokim oleju, a po wyjęciu przełóż na ręcznik papierowy. Przełóż do miseczki i skrop sosem worcestershire.
Pora na sos. Do miseczki wlej jogurt, dodaj posiekaną kolendrę, starty czosnek, ocet jabłkowy, sos worcester i sól. Sos dokładnie wymieszaj i serwuj do ryby. Smacznego!
W garnku rozgrzej olej i wrzucaj na niego rybę w cieście. Smaż na rumiany kolor. Następnie wyciągnij dorsza z garnka i wyłóż na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się namiaru tłuszczu.
Przygotuj frytki. Do miski wlej wodę i dopraw solą. Bataty pokrój w plastry, wrzuć na 5 minut do wody, a następnie odsącz na ręczniku papierowym. Frytki smaż na głębokim oleju, a po wyjęciu przełóż na ręcznik papierowy. Przełóż do miseczki i skrop sosem worcestershire.
Pora na sos. Do miseczki wlej jogurt, dodaj posiekaną kolendrę, starty czosnek, ocet jabłkowy, sos worcester i sól. Sos dokładnie wymieszaj i serwuj do ryby. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W