Granola szarlotkowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania wegańskie
Składniki:
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki pestek dyni
- ½ szklanek orzechów laskowych
- ½ szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego
- ¼ szklanki soku jabłkowego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron lub ryżowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki zmielonych goździków
- szczypta soli
- ½ szklanki suszonych jabłek, drobno pociętych
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- do podania: mleko roślinne, płatki kokosa, pestki granatu, pokrojone jabłko, pestki granatu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wszystkie składniki poza suszonymi owocami wsypać do miski i delikatnie wymieszać. Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone, wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.
Piec przez 20-25 minut, w tym czasie należy dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie, ale się nie spaliły.
Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z ulubionymi mlekiem i dodatkami.
Piec przez 20-25 minut, w tym czasie należy dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie, ale się nie spaliły.
Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z ulubionymi mlekiem i dodatkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W