Crepe suzette

Crepe suzette
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań 2 (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 8 kostek cukru
  • 4 dużych
  • soczystych gorzkich pomarańczy
  • 50g drobnego cukru
  • 75g masła pokrojonego w drobną kostkę
  • sok z 1 cytryny
  • 12 naleśników
  • 3 łyżki Cointreau
  • 2 łyżki koniaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kostkami cukru potrzeć skórkę pomarańczy, żeby wchłonęły pomarańczowy olejek eteryczny. Kostki wrzucić na patelnię. Dodać drobny cukier i postawić patelnię na średnim ogniu. Kiedy cukier zacznie się karmelizować, wlać sok z pomarańczy. Dodać partiami masło, a następnie sok z cytryny i delikatnie doprowadzić do wrzenia. Naleśnika włożyć na patelnię i po chwili odwrócić. Kiedy pomarańczowy sos odpowiednio się zredukuje, dodać Cointreau i koniak. Podpalić i podać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA