Bruschetta z mozzarellą, fenkułem i cukinią

Bruschetta z mozzarellą, fenkułem i cukinią
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • gruba kromka chleba na zakwasie
  • ½ małej bulwy fenkuła z listkami
  • ½ małej żółtej cukinii
  • mały pęczek mięty
  • ½ pomarańczy bez skórki
  • pokrojonej na cienkie plasterki
  • sok z ½ cytryny
  • oliwa extra vergine
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 ząbek czosnku przekrojony na pół
  • 125 g mozzarelli z bawolego mleka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mocno rozgrzej patelnię grillową. Obsmaż chleb z obu stron. W tym czasie szeroką obieraczką do warzyw zestrugaj do miski cienkie plasterki fenkuła i cukinii. Poodrywaj od gałązek małe listki mięty, większe podrzyj na kawałki i wrzuć do warzyw. Dodaj też nieco listków fenkuła, plasterki pomarańczy i wlej sok z cytryny. Skrop wszystko odrobiną oliwy, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Kiedy chleb będzie gotowy, połóż go na talerzu. Natrzyj z jednej strony czosnkiem i skrop oliwą. Porwij mozzarellę na kawałki i rozłóż na chlebie. Na wierzch nałóż sałatkę z fenkuła i cukinii, skrop oliwą i posyp listkami fenkuła. Podawaj z kieliszkiem schłodzonego Mersault albo białego burgunda.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA