Rostbef w sosie serowo-pieprzowym i pieczone ziemniaki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 300 g rostbefu
- 200 ml śmietany
- 100 g sera lazur
- sól
- pieprz
- zielony pieprz marynowany
- gałązka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- rozmaryn suszony
- 4 ugotowane ziemniaki w mundurkach
- pieprz kajeński
- papryka słodka mielona
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W moździerzu ucieramy 1 ząbek czosnku z solą, dodajemy łyżeczkę suszonego rozmarynu i pieprz świeżo mielony, podlewamy oliwą, ucieramy jeszcze chwilę. Marynatą pokrywamy rostbef i odstawiamy. Ziemniaki kroimy na ćwiartki, skrapiamy w misce oliwą i solidnie oprószamy pieprzem kajeńskim i słodką papryką, na koniec doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy, tak by ziemniaczki były pokryte przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy ziemniaczki do podpieczenia. W tym czasie na suchej patelni przesmażamy dość krótko steki z każdej strony, tak by się ładnie przyrumieniły. Odkładamy je na moment, przykrywamy, żeby nie ostygły, i przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojony ser, czosnek i 2 łyżeczki rozgniecionego marynowanego pieprzu oraz gałązkę rozmarynu. Delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając, żeby ser się rozpuścił. Nie doprowadzamy do wrzenia bo śmietana zacznie się warzyć. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do sosu polędwiczki i razem krótko podgrzewamy. Wyciągamy ziemniaczki z pieca, układamy je na talerzu i podajemy z polędwiczkami w sosie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W