Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z chili i nerkowcami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki:500 g piersi kurczaka
Marynata i panierka:
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżka startego imbiru
1 filiżanka skrobi kukurydzianej
1 filiżanka białek
100 ml octu winnego albo cydrowego
sól
pieprz
jasny sos sojowy
olej z otrębów ryżowych
Sos:
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
imbir
2 czerwone papryki
pół dojrzałego ananasa
1 filiżanka parzonych nerkowców
1 pęczek dymki
1 pęczek kolendry
ocet ryżowy
ćwierć filiżanki brązowego cukru
skrobia kukurydziana
Przygotowanie:
Pokrojonego kurczaka zamarynować w occie, sosie sojowym, imbirze i czosnku. Obtoczyć w skrobi kukurydzianej i zanurzyć w białkach. Usmażyć na oleju.
Pozostałe składniki (poza skrobią) podsmażyć i dodać kurczaka. Powstały sos zagęścić skrobią.
Podawać z ugotowanym ryżem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W