Quiche rozmaitości
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam w sieci: patenty i triki (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
Składniki:
- 125 g mąki
- 50 g masła
- 2 żółtka
- sól
- 50 g szynki pokrojonej w paseczki
- 30 g szpinaku świeżego
- 50 g sera pleśniowego
- 3 jajka
- 0,4 – litra śmietany 36%
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 jajko rozmącone
- 1 kg fasoli suchej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W malakserze zmiksuj mąkę z masłem i zółtkami (+ szczypta soli). Ciastem wyklej formę do tarty, nakłuj widelcem i odstaw do schłodzenia na 30 minut. Obciąż ciasto ziarnami fasoli i piecz w piekarniku o temperaturze 190 stopni C przez ok 10 minut (bez koloru). Zdejmij fasolę, wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem i zapiecz kolejne 5 minut. W misce wymieszaj razem jajka, śmietanę, przyprawy. Ubijaj aż do połączenia składników. Do odpieczonego ciasta włóż szynkę, ser i zblanszowany szpinak. Wylej na to masę śmietanowo-jajeczną, a na wierzch połóż pocięte masło. Piecz w piekarniku przez 25-30 minut w 190 stopni C. Góra powinna być lekko zarumieniona.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W