Quiche rozmaitości

Quiche rozmaitości
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam w sieci: patenty i triki (odc. 11)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • 125 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • 50 g szynki pokrojonej w paseczki
  • 30 g szpinaku świeżego
  • 50 g sera pleśniowego
  • 3 jajka
  • 0,4 – litra śmietany 36%
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko rozmącone
  • 1 kg fasoli suchej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W malakserze zmiksuj mąkę z masłem i zółtkami (+ szczypta soli). Ciastem wyklej formę do tarty, nakłuj widelcem i odstaw do schłodzenia na 30 minut. Obciąż ciasto ziarnami fasoli i piecz w piekarniku o temperaturze 190 stopni C przez ok 10 minut (bez koloru). Zdejmij fasolę, wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem i zapiecz kolejne 5 minut. W misce wymieszaj razem jajka, śmietanę, przyprawy. Ubijaj aż do połączenia składników. Do odpieczonego ciasta włóż szynkę, ser i zblanszowany szpinak. Wylej na to masę śmietanowo-jajeczną, a na wierzch połóż pocięte masło. Piecz w piekarniku przez 25-30 minut w 190 stopni C. Góra powinna być lekko zarumieniona.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA