Tian warzywny
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 3 pomidory
- bakłażan
- 1-2 cukinie średniej wielkości
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
pistou:
- ząbek czosnku (obrany)
- szklanka świeżych liści bazylii + kilka listków do ozdoby
- oliwa z oliwek
- pół cytryny
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pomidory, bakłażan i cukinię pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój na pół talarki.
Czosnek obierz i pokrój w kawałki.
Na patelni smaż osobno po kolei kilka minut cebulę, cukinię i bakłażan. Ważne jest, aby doprawić solą każdą porcję warzyw po usmażeniu. Następnie posmaruj foremkę łyżką oliwy z oliwek i dodaj pokrojony czosnek.
Ułóż plastry warzyw warstwami, naprzemiennie. Posól i polej warzywa dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Wyciągnij foremkę z piekarnika.
Przygotuj pistou: w moździerzu utrzyj czosnek z solą na jednolitą masę. Dodaj liście bazylii i delikatnie ucieraj do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku. Serwuj tian warzywny z pistou.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź