Suflet z serem i ziołami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- miarka mleka
- listek laurowy
- pół obranej małej cytryny
- szczypta papryki
- tarty parmezan
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- 3 jajka (żółtka i białka osobno), dodatkowo białko z 1 jajka
- 100 g startego sera
- czubata łyżka posiekanej zieleniny
- sól i pieprz
- gałązka rozmarynu przekrojona na 3 części
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlać mleko z listkiem laurowym, cebulą i szczyptą papryki do rondla i zagotować. Natychmiast potem zdjąć z gazu, zakryć i odstawić na 10 minut, żeby przeszło smakami dodatków. Rozgrzać piekarnik do 200?C. Nasmarować masłem 8 kokilek 125 ml lub litrowe naczynie do sufletów i oprószyć tartym parmezanem. Roztopić masło w czystym rondelku. Wmieszać mąkę i podsmażać przez minutę. Stopniowo wmieszać mleko i gotować, mieszając, do zgęstnienia, ok. 5 minut. Zdjąć z gazu i wmieszać żółtka. Wmieszać ser i zioła. Posolić i popieprzyć. Ubić białka ze szczyptą soli na gęstą pianę. Wmieszać łyżkę masy z żółtkami, potem wlać resztę i delikatnie przegarnąć. Przelać do naczynia do sufletów i piec do wyrośnięcia i zastygnięcia brzegów, przez ok. 30 minut (w zalezności od wielkości naczynia). Podawać od razu.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W