Suflet z serem i ziołami

Suflet z serem i ziołami
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlać mleko z listkiem laurowym, cebulą i szczyptą papryki do rondla i zagotować. Natychmiast potem zdjąć z gazu, zakryć i odstawić na 10 minut, żeby przeszło smakami dodatków. Rozgrzać piekarnik do 200?C. Nasmarować masłem 8 kokilek 125 ml lub litrowe naczynie do sufletów i oprószyć tartym parmezanem. Roztopić masło w czystym rondelku. Wmieszać mąkę i podsmażać przez minutę. Stopniowo wmieszać mleko i gotować, mieszając, do zgęstnienia, ok. 5 minut. Zdjąć z gazu i wmieszać żółtka. Wmieszać ser i zioła. Posolić i popieprzyć. Ubić białka ze szczyptą soli na gęstą pianę. Wmieszać łyżkę masy z żółtkami, potem wlać resztę i delikatnie przegarnąć. Przelać do naczynia do sufletów i piec do wyrośnięcia i zastygnięcia brzegów, przez ok. 30 minut (w zalezności od wielkości naczynia). Podawać od razu.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA