Rendang z wołowiny
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indonezyjska
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki:600 g pokrojonej w paski wołowiny
2 liście limetki kaffir
8 świeżych liści curry
kawałek startej kurkumy
kawałek startego imbiru
1 rozgnieciona łodyga trawy cytrynowej
kawałek galangalu
4 łyżki mielonej kolendry
1 łyżka kminu
2 łyżki cukru
sól
miąższ z 1 kokosa zalany 5 filiżankami wody
Marynata:
10 suszonych chili namoczonych i pozbawionych nasion
8 obranych, posiekanych szalotek
1 łyżka startego imbiru
2 łyżki prażonych wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Zacząć od marynaty rozdrabniając chili, szalotki, imbir i wiórki. Wymieszać ją z wołowiną i odstawić na kilka godzin. Do zamarynowanego mięsa wlać wodę z wiórkami kokosowymi. Dodać pozostałe przyprawy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu, aż wołowina będzie miękka, co jakiś czas mieszając.
Podawać z ryżem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W