Pate z wątróbek z żurawiną pieczonymi orzechami i tymiankiem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Przygotowanie:
Składniki:200 g wątróbek drobiowych
150 g masła
2-3 łyżki konfitury żurawinowej
ewentualnie mielone przyprawy korzenne, np. anyż
mąka do obtoczenia wątróbek
pieczone orzechy laskowe
świeży tymianek
Przygotowanie:
Czyścimy wątróbki, obtaczamy w mące i krótko obsmażamy na złoto w trzech łyżkach masła, odstawiamy. W garnku topimy masło, a gdy się zagotuje starannie zbieramy szumowinę, zdejmujemy z ognia. Konfiturę i wątróbkę miksujemy w blenderze na gładką masę, powoli dodając klarowane masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z razowym chlebem lub chrupkim pieczywem z listkami tymianku, pieczonymi orzechami i odrobiną konfitury żurawinowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W