Bagietki z długodojrzewającym camembertem, suszonymi pomidorami i szalotkami

Bagietki z długodojrzewającym camembertem
Oceń przepis:
77 ocen Średnia ocena: 3.40

Składniki:

sos z szalotek:
  • 10 cebulek szalotek
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • kilka listków estragonu
pasta z szuszonych pomidorów i kaparów:
  • duża garść szuszonych pomidorów
  • garść kaparów
  • kilka liśći świeżej bazyli
  • salatka ze świeżych ziół:
  • gaść rukoli
  • kilka liści bazyli
  • garść szczypiorku
  • kilka listków mięty
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondlu skarmelizuj cukier, dorzuć cebulki. Dodaj masło. Gdy masło się połączy z cukrem, dolej octu balsamicznego i wytrawnego wina. Dorzuć kilka listków estragonu.
Ogień zmniejsz do minimum. Cebulki duś przez 1,5 godziny. Wszystkie skłądniki pasty dokładnie posiekaj i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Bagietki przekrój wzdłuż i każdą posmaruj pastą. Bagietki wstaw do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piecz, aż się zrumienią. Do piekarnika wrzuć całego camemberta i piecz go, aż napęcznieje. W trakcie pieczenia zrób sałatkę. Zioła wymieszaj z sokiem z cytryny. Dopraw oliwą, solą i pieprzem. Gotową bagietkę polej sosem z cebulkami i posyp sałatką. W napęczniałym camembercie zrób dziurę i polej nim gotowe bagietki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA