Bagietki z długodojrzewającym camembertem, suszonymi pomidorami i szalotkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 2 ulubione camemberty
- 2 bagietki
- sos z szalotek
- pasta z suszonych pomidorów i kaparów
- sałatka ze świeżych ziół
sos z szalotek:
- 10 cebulek szalotek
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3 łyżki masła
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina
- kilka listków estragonu
pasta z szuszonych pomidorów i kaparów:
- duża garść szuszonych pomidorów
- garść kaparów
- kilka liśći świeżej bazyli
- salatka ze świeżych ziół:
- gaść rukoli
- kilka liści bazyli
- garść szczypiorku
- kilka listków mięty
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W rondlu skarmelizuj cukier, dorzuć cebulki. Dodaj masło. Gdy masło się połączy z cukrem, dolej octu balsamicznego i wytrawnego wina. Dorzuć kilka listków estragonu.
Ogień zmniejsz do minimum. Cebulki duś przez 1,5 godziny. Wszystkie skłądniki pasty dokładnie posiekaj i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Bagietki przekrój wzdłuż i każdą posmaruj pastą. Bagietki wstaw do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piecz, aż się zrumienią. Do piekarnika wrzuć całego camemberta i piecz go, aż napęcznieje. W trakcie pieczenia zrób sałatkę. Zioła wymieszaj z sokiem z cytryny. Dopraw oliwą, solą i pieprzem. Gotową bagietkę polej sosem z cebulkami i posyp sałatką. W napęczniałym camembercie zrób dziurę i polej nim gotowe bagietki.
Ogień zmniejsz do minimum. Cebulki duś przez 1,5 godziny. Wszystkie skłądniki pasty dokładnie posiekaj i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Bagietki przekrój wzdłuż i każdą posmaruj pastą. Bagietki wstaw do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piecz, aż się zrumienią. Do piekarnika wrzuć całego camemberta i piecz go, aż napęcznieje. W trakcie pieczenia zrób sałatkę. Zioła wymieszaj z sokiem z cytryny. Dopraw oliwą, solą i pieprzem. Gotową bagietkę polej sosem z cebulkami i posyp sałatką. W napęczniałym camembercie zrób dziurę i polej nim gotowe bagietki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W