Sałaty z imbirowo-gruszkowym sosem i kurczakiem w aromatycznym jogurcie
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy 2 (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- ½ główki sałaty rzymskiej
- ½ główki sałaty radicchio
- ½ opakowania rukoli
- 2 miękkie gruszki
- 4 cm imbiru
- 1 cytryna
- ½ szklanki oliwy
- 2 piersi kurczaka (ok. 300g)
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz imbir i ½ zetrzyj na tarce. Z umytej cytryny zetrzyj skórkę i dodaj wraz z imbirem do jogurtu. Piersi kurczaka pokrój w paski, posól, posyp pieprzem cayenne i kminem. Wymieszaj mięso z jogurtem i odstaw na 1 godzinę. Wyłóż kurczaka na pergamin lub matę silikonową i upiecz w piecu o temperaturze 200 stopni C na złoty kolor. W tym czasie, sałaty podziel na liście, opłucz i osusz. Obierz gruszki i usuń gniazda nasienne. ½ imbiru, 1 i ¾ gruszek i sok z cytryny zmiksuj ręcznym blenderkiem i pod koniec miksowania dodaj oliwę oraz sól i pieprz. Wymieszaj sałaty z sosem i wyłóż do salaterki. Na wierzch sałaty ułóż kurczaka i słupki z pozostałej gruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W