Pierś z kurczaka z warzywami w zielonym curry

Pierś z kurczaka z warzywami w zielonym curry
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g zielonych warzyw: fasolki szparagowej, cukinii, papryki, zielonego groszku, itp.
  • 1 łyżka masła klarowanego, oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry (w ilości do smaku)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
  • drobno starty ząbek czosnku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w dość grube paski. Pierś z kurczaka kroimy w 2 cm paski, doprawiamy solą, obsmażamy delikatnie na patelni z obu stron. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do osobnych miseczek.

Na patelnię wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę curry, sok z limonki, imbir i czosnek, szczyptę cukru. Doprawiamy niewielką ilością soli lub sosu rybnego. Wrzucamy pokrojone warzywa. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, aż mleko nieco zgęstnieje. Wrzucamy kawałki kurczaka i gotujemy jeszcze kilka minut. Curry podajemy z ryżem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA