Pierś z kurczaka z warzywami w zielonym curry
Oceń przepis:
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g zielonych warzyw: fasolki szparagowej, cukinii, papryki, zielonego groszku, itp.
- 1 łyżka masła klarowanego, oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry (w ilości do smaku)
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
- drobno starty ząbek czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w dość grube paski. Pierś z kurczaka kroimy w 2 cm paski, doprawiamy solą, obsmażamy delikatnie na patelni z obu stron. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do osobnych miseczek.
Na patelnię wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę curry, sok z limonki, imbir i czosnek, szczyptę cukru. Doprawiamy niewielką ilością soli lub sosu rybnego. Wrzucamy pokrojone warzywa. Gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, aż mleko nieco zgęstnieje. Wrzucamy kawałki kurczaka i gotujemy jeszcze kilka minut. Curry podajemy z ryżem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W