Kotlet pożarski z mizerią
Oceń przepis:
Przygotował:
Jurek Sobieniak
- Seria kulinarna:
- m jak mięso (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 2 udka z kurczaka
- 4 łyżki czubate bułki tartej
- 2 żółtka
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 drobna cebula
- sól
- pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
Mizeria Jurka:
- 10 dorodnych ogórków gruntowych
- ½ cukrowej cebuli
- 100 g cukru brązowego
- ⅓ łyżeczki soli
- 40 ml octu ryżowego
- 200 g jogurtu bałkańskiego
- 50 g majonezu dekoracyjnego
- 1 pęczek koperku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka i udek mielimy, dodajemy posiekaną natkę i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy żółtka i bułkę, wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.
Z gotowej masy robimy kotlety po ok. 100 g, panierujemy w bułce i smażymy na rumiany kolor. Poddajemy z ziemniakami, koperkiem i mizerią.
Ogórki kroimy w ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych, następnie mieszamy z cebulą pokrojoną w pióra, zasypujemy cukrem i solą, mieszamy i odstawiamy na 40 min. Odcedzamy i mieszamy z octem, odstawiamy do lodówki na 2godz. Podajemy z łyżką jogurtu wymieszanego z posiekanym koperkiem i łyżką majonezu
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W