Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:1 kg wołowiny - karkówki, łopatki albo rumsztyku
2 łyżki wędzonej papryki
1 łyżka suszonego chili
pół łyżki uprażonego, zmielonego kminu
1 łodyga selera naciowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
ćwierć filiżanki oliwy
4 czerwone papryki
2 zielone papryki
2 cebule
6 ząbków czosnku
2 długie chili
1 marchewka
2 filiżanki namoczonej ciecierzycy
1 litr passaty
2 filiżanki bulionu wołowego albo z kurczaka
pół filiżanki czerwonego wina
1 filiżanka liści bazylii
1 filiżanka natki kolendry
2 płaty ciasta francuskiego
500 g mozzarelli
stopione masło
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160°C.
Wołowinę pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami, solą i pieprzem.
Połowę oliwy rozgrzać w dużym naczyniu do zapiekania. Obsmażyć mięso, następnie przełożyć na talerz.
Papryki przeciąć na pół, skropić oliwą i grillować, aż się przypieką. Przełożyć do miski i zakryć folią. Kiedy przestygną usunąć skórę i nasiona. Rozdrobnić blenderem na purée.
W garnku rozgrzać resztę oliwy. Wrzucić posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, pokrojoną marchewkę i chili. Smażyć przez 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodać mięso i smażyć przez 2-3 minuty. Wlać passatę, paprykowe purée i bulion. Dodać zioła, ciecierzycę oraz wino. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i piec przez 2 godziny.
Gotowe ragoût posypać startym serem, przykryć ciastem i posmarować stopionym masłem. Zapiec, żeby ciasto się zrumieniło.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W