Kapłon smażony na słodko

Kapłon smażony na słodko
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Składniki:
  • kapłon cały (waga ok. 1,6 kg)

Sos:

  • 1 cebula czerwona
  • 50 g masła
  • 1 łyżka stołowa octu winnego
  • 0,1 g szafranu
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 10 g imbiru
  • pół limonki
  • 50 g oliwek
  • 50 g rodzynek
  • 25 g cukru
  • 50 g wody
  • sól do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowanie:
Kapłona zwilż olejem i posól, włóż go do rozgrzanego do 160 stopni C piekarnika na 2,5 godz.

Przygotowanie sosu:
Obetnij końcówki limonki i pokrój ją wraz ze skórką w kostkę. Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę, przysmaż ją na patelni na maśle. Dodaj rodzynki, oliwki, szafran, limonkę, wodę i ocet winny. Dosyp cukier i zagotuj. Do zagotowanego sosu dodaj świeżo starty imbir i pogotuj jeszcze przez 10 minut. Wyjmij kapłona z piekarnika i odkrój od niego pierś, połóż na niej masło i dodaj pierś do sosu. Zredukuj sos o 25%, kapłona przełóż na talerz i oblej go sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA