Zupa-krem z buraków z lanymi kluseczkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 marchewka
- 4 pieczone buraki
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 litry wywary warzywnego lub wody
- 150 ml śmietanki 30% lub mleka kokosowego
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- kilka jaj ugotowanych na twardo
Kluseczki:
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pszennej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchewkę, buraki i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju przez kilka minut. Zalej wywarem lub wodą i gotuj, aż będą miękkie.
W tym czasie możesz ugotować jajka na twardo.
Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj je na zupę krem. Dodaj śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przygotuj kluseczki. Jajko rozbełtaj w kubku, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Na gotującą się zupę wylewaj masę, żeby tworzyły się kluseczki. Pogotuj kilka minut, żeby kluseczki zmiękły.
Zupę podawaj z kluseczkami i posiekanym jajkiem na twardo.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W