Beyti kebab z lawaszem

Beyti kebab z lawaszem
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
4

Składniki:

  • Mięso:
  • 500 g grubo zmielonej wołowiny, jagnięciny lub obu rodzajów mięsa
  • 1 mała chili
  • 1 ząbek czosnku
  • duża szczypta płatków chili
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • sól
Ponadto:
  • oliwa
  • 4 ząbki czosnku
  • nać pietruszki
  • 1 mała świeża chili
  • sól
  • 4 placki lawasz
  • ok. ¼ szklanki wody
  • ok. 10 łyżek zmiksowanych pomidorów (mogą być z puszki)
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka ostrej pasty z papryczek (może być sambal lub podobne)
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Chili i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do mielonego mięsa, doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili i papryką wędzoną, wyrabiamy przez chwilę, dokładnie mieszając składniki.

Rozgrzewamy grillowaną patelnię żeliwną, lub zwykłą grillową. Formujemy w dłoniach z mięsa zgrabny, podłużny kształt kiełbaski, nabijamy na szpadę lub patyczek i dociskając staramy się uformować równej grubości wałek.

Układamy szaszłyki na patelni, ale opierając szpady o rant patelni, tak by mięso nie dotykało spodu patelni, co chwila przekręcamy szaszłyki. Opiekamy mięso w ten sposób ok. 7-10 minut, często obracając. Uwaga! W trakcie grillowania unosi się sporo dymu.

Na drugiej patelni rozgrzewamy ok. 8 łyżek oliwy i na jeszcze zimną wrzucamy cztery przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po chwili dodajemy 2 łyżki poszatkowanej naci pietruszki, kilka łyżek wody i drobno pokrojoną chili oraz sól.

Placki lawasz rozkładamy na blacie i smarujemy je aromatyczna oliwą. Ściągamy mięso ze szpady, od razu układając je na rancie placka i zwijamy. Kroimy w około 3-4 cm kawałki i układamy na szerokim talerzu. Do reszty oliwy z czosnkiem dolewamy puree z pomidorów, dorzucamy masło, doprawiamy solą, cynamonem i cukrem oraz wlewamy ok. 1 łyżki octu winnego. Mieszamy i podgrzewamy krótko.

Na talerz z rulonikami kładziemy gęsty jogurt i dekorujemy całość pomidorowym sosem.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA