Beyti kebab z lawaszem
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 4
Składniki:
- Mięso:
- 500 g grubo zmielonej wołowiny, jagnięciny lub obu rodzajów mięsa
- 1 mała chili
- 1 ząbek czosnku
- duża szczypta płatków chili
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- sól
Ponadto:
- oliwa
- 4 ząbki czosnku
- nać pietruszki
- 1 mała świeża chili
- sól
- 4 placki lawasz
- ok. ¼ szklanki wody
- ok. 10 łyżek zmiksowanych pomidorów (mogą być z puszki)
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka ostrej pasty z papryczek (może być sambal lub podobne)
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta cynamonu
- szczypta cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Chili i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do mielonego mięsa, doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili i papryką wędzoną, wyrabiamy przez chwilę, dokładnie mieszając składniki.
Rozgrzewamy grillowaną patelnię żeliwną, lub zwykłą grillową. Formujemy w dłoniach z mięsa zgrabny, podłużny kształt kiełbaski, nabijamy na szpadę lub patyczek i dociskając staramy się uformować równej grubości wałek.
Układamy szaszłyki na patelni, ale opierając szpady o rant patelni, tak by mięso nie dotykało spodu patelni, co chwila przekręcamy szaszłyki. Opiekamy mięso w ten sposób ok. 7-10 minut, często obracając. Uwaga! W trakcie grillowania unosi się sporo dymu.
Na drugiej patelni rozgrzewamy ok. 8 łyżek oliwy i na jeszcze zimną wrzucamy cztery przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po chwili dodajemy 2 łyżki poszatkowanej naci pietruszki, kilka łyżek wody i drobno pokrojoną chili oraz sól.
Placki lawasz rozkładamy na blacie i smarujemy je aromatyczna oliwą. Ściągamy mięso ze szpady, od razu układając je na rancie placka i zwijamy. Kroimy w około 3-4 cm kawałki i układamy na szerokim talerzu. Do reszty oliwy z czosnkiem dolewamy puree z pomidorów, dorzucamy masło, doprawiamy solą, cynamonem i cukrem oraz wlewamy ok. 1 łyżki octu winnego. Mieszamy i podgrzewamy krótko.
Na talerz z rulonikami kładziemy gęsty jogurt i dekorujemy całość pomidorowym sosem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź