Paszteciki vol au vent
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- miarka bulionu z kury
- liść laurowy
- 3 łyżki masła
- drobno pokrojona cebula lub duża szalotka
- 110 g oczyszczonych i pokrojonych grzybów
- posiekany ząbek czosnku
- łyżka mąki
- 2 łyżki białego wina
- 2 ugotowane piersi z kurczaka w plasterkach
- 60 ml crème fraîche
- 1 – 2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz
- kilka garści posiekanej świeżej natki pietruszki
- 6 foremek do vol au vent
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlać bulion do rondla, wrzucić liść laurowy. Zagotować i wyłączyć gaz.
Rozpuścić masło na patelni i smażyć przez 2 min cebulę. Dorzucić grzyby i smażyć, aż się skurczą i ściemnieją. Dodać na minutę czosnek. Nasypać mąki i mieszając, smażyć przez minutę. Wlać wino i całkowicie je zredukować. Wlać bulion, wrzucić mięso i smażyć, aż sos zgęstnieje, przez ok. 3 min. Wmieszać crème fraîche i musztardę. Posolić i popieprzyć. Wmieszać natkę pietruszki. Nałożyć do foremek.
Rozpuścić masło na patelni i smażyć przez 2 min cebulę. Dorzucić grzyby i smażyć, aż się skurczą i ściemnieją. Dodać na minutę czosnek. Nasypać mąki i mieszając, smażyć przez minutę. Wlać wino i całkowicie je zredukować. Wlać bulion, wrzucić mięso i smażyć, aż sos zgęstnieje, przez ok. 3 min. Wmieszać crème fraîche i musztardę. Posolić i popieprzyć. Wmieszać natkę pietruszki. Nałożyć do foremek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W