Domowy gyros z cielęciny, z pastą z ogórka i sałatką z musztardowca
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 1/2 kg górki cielęcej
- 4 pity
- Marynata:
- biała cebula
- łyżeczka kopru włoskiego
- sól
- 3-4 listki świeżej mięty
- łyżka słodkiej papryki
- 4 łyżki oliwy
- Krem z ogórka:
- 3 gruntowe ogórki
- 2 kiszone ogórki
- 2 ząbki czosnku
- kostka fety
- 3-4 listki mięty
- Sałatka:
- garść liści musztardowca
- sok z pomarańczy
- owoce granatu
- 2 łyżki oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cielęcinę potnij w paski. W misce połącz mięso z plastrami cebuli, koprem włoskim, solą, słodką papryką, posiekaną mięta i oliwą. Ogórki zetrzyj na tarce i odciśnij z nich wodę. Do warzyw dodaj starty czosnek, świeżą posiekaną miętę i pokruszoną fetę. Liście musztardowca polej sokiem z pomarańczy i oliwą. Dodaj owoce granatu. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej podsmaż cielęcinę. Każdy placek rozerwij i posmaruj kremem z ogórka. Następnie nałóż porcję mięsa i sałatki z granatem. Placek zwiń i podgrzej na patelni. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W