Lawendowe ziarna piasku

Lawendowe ziarna piasku
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 110 g masła
  • 110 g cukru brązowego
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżka lawendy (lub kilka łyżeczek świeżego
  • posiekanego rozmarynu)
  • 185 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ucieraj masło z cukrem, aż otrzymasz gładką masę. Roztrzep jajko. Wymieszaj z lawendą. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Uformuj kulki z ciasta i delikatnie rozgnieć je na blasze. (Możesz też zrobić z ciasta rulon, włożyć go do zamrażalnika, aż stwardnieje, a potem pokroić w krążki i ułożyć je na blasze). Wierzchy ciastek ponakłuwaj widelcem tworząc fantazyjne wzory. Piecz 15 – 20 min, aż zbrązowieją. Ostudź.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA