Tartaletki z kremem budyniowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- szklanka mąki
- 3 ugotowane żółtka
- 3 łyżki budyniu waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- cukier puder do posypania
- orzeszki pini
- odrobina lodowatej wody
- kilka truskawek do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć widelcem na gładką masę. Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać przetarte żółtka i odrobinę lodowatej wody. Całość szybko zagnieść i uformować w gruby walec. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Ciasto pokroić w plasterki o ok. 1 cm grubości. Rozwałkować je na większe kółeczka. Placuszki z ciasta ułożyć w małych naczyniach do tartinek i wstawić do piekarnika na około 15 minut w temp. 160°C, do momentu, gdy brzegi zaczną zmieniać kolor. Orzeszki pini posiekać, połączyć z serkiem mascarpone i budyniem. Przygotowany krem nałożyć do wystudzonych tartaletek. Dekorować truskawkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W