Jajecznica po francusku
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka roztrzep nieco widelcem. Roztop połowę masła w rondlu nad średnim ogniem. Wlej białka i gotuj ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż zaczną przywierać do rondla. Mieszaj dalej, obskrobując brzegi, aż białka zamienią się w białe zawijasy. Teraz dodaj żółtka i gotuj, aż się zetną, ale nie za bardzo. Zdejmij rondel z ognia i wymieszaj jajka z pozostałym masłem. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż jajecznicę do talerza na zupę. Podawaj ją z tostami posmarowanymi czosnkiem. Trybula doskonale smakuje jako dodatek do jajecznicy. To klasycznie francuski wybór.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W