Jajecznica po francusku

Jajecznica po francusku
Oceń przepis:
72 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek. Białka roztrzep nieco widelcem. Roztop połowę masła w rondlu nad średnim ogniem. Wlej białka i gotuj ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż zaczną przywierać do rondla. Mieszaj dalej, obskrobując brzegi, aż białka zamienią się w białe zawijasy. Teraz dodaj żółtka i gotuj, aż się zetną, ale nie za bardzo. Zdejmij rondel z ognia i wymieszaj jajka z pozostałym masłem. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż jajecznicę do talerza na zupę. Podawaj ją z tostami posmarowanymi czosnkiem. Trybula doskonale smakuje jako dodatek do jajecznicy. To klasycznie francuski wybór.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA