Chlebek bananowy

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
Składniki:
- (na keksówkę 24 cm)
- 3 dojrzałe, duże banany (lub 4 mniejsze) + 1 do dekoracji
- 1,5 szklanki zmielonych na pył płatków owsianych
- szklanka kaszy jaglanej
- 100 g daktyli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki prażonego i zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki oleju lnianego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- laska wanilii
- szczypta soli
- 30 g orzechów laskowych
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Banany rozgnieść, dodać posiekane daktyle. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż na pół, zeskrobać nasiona i dodać do owoców. Połączyć z resztą składników na jednolitą masę, przełożyć do keksówki.
Dodatkowego banana obrać i przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na wierzchu ciasta i posypać orzechami laskowymi. Piec 45 min. w 180 ºC.
Dodatkowego banana obrać i przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na wierzchu ciasta i posypać orzechami laskowymi. Piec 45 min. w 180 ºC.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W