Paella z owocami morza
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 4 filiżanki ryżu calasparra
- pół filiżanki oliwy
- pół filiżanki zielonych oliwek
- pół filiżanki oliwek kalamata
- szczypta szafranu
- 1 pokrojone chorizo
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 filiżanka urąbków
- 10 czarnych małży
- 8 filiżanek bulionu jarzynowego
- 200 g pokrojonych kalmarów
- 12 krewetek królewskich
- sól
Sofrito:
- 1 grillowana, obrana czerwona papryka
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- pół pęczka kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki soffrito rozdrobnić w blenderze.
Rozgrzać patelnię do paelli. Na oliwie podsmażyć soffrito. Dodać sól, oliwki, szafran, chorizo i ryż. Mieszać, żeby ryż pokrył się przyprawami i oliwą. Dodać małże i wlać bulion (musi sięgać centymetr ponad ryż). Przykryć i dusić przez 10 minut.
Zdjąć pokrywkę, wrzucić krewetki i kalmary. Przyprawić solą. Gotować pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
Rozgrzać patelnię do paelli. Na oliwie podsmażyć soffrito. Dodać sól, oliwki, szafran, chorizo i ryż. Mieszać, żeby ryż pokrył się przyprawami i oliwą. Dodać małże i wlać bulion (musi sięgać centymetr ponad ryż). Przykryć i dusić przez 10 minut.
Zdjąć pokrywkę, wrzucić krewetki i kalmary. Przyprawić solą. Gotować pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W