Ogony rakowe pieczone na soli kamiennej z anyżem gwiazdkowym z dodatkiem masła cytrynowego

Ogony rakowe pieczone na soli kamiennej z anyżem gwiazdkowym z dodatkiem masła cytrynowego
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (lub rozgrzać grilla albo rozpalić ognisko, jak Kudłacze). Do żeliwnego garnka wsypać sól, na wysokość co najmniej 5 cm. Wymieszać sól z gwiazdkami anyżu i kolendrą. Umieścić garnek w piekarniku (lub na ogniu) i zostawić, aż sól się rozgrzeje, a anyż i kolendra zaczną dymić. Na soli ułożyć raki i piec pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie przygotować masło cytrynowe. Stopić masło w rondelku, dodać skórkę i sok z cytryny oraz gałązkę tymianku cytrynowego. Odstawić, by masło przeszło aromatami (przez kilka minut). Jeśli jest zbyt kwaśne, dodać trochę cukru. Kiedy raki się upieką, wyjąć garnek z piekarnika; podawać raki w garnku z masłem w osobnym naczyniu. Na talerzu odrywać ogony z raków i zjadać, maczając w maśle cytrynowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA