Jabłka z serem kozim, orzeszkami piniowymi i miodem
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 łyżki Calvadosu (niekonieczne)
- 2 – 3 łyżki rodzynków
- 6 twardych jabłek
- na przykład Granny Smith
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta cynamonu
- 4 czubate łyżki świeżego sera koziego
- 2 – 3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
- 2 – 3 łyżki miodu
- podgrzanego lub płynnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Zalej rodzynki Calvadosem i odstaw. Usuń gniazda nasienne z jabłek. Przekrój je na pół. Ponakłuwaj skórę igłą albo czubkiem bardzo ostrego noża. Możesz odciąć kawałki jabłek tak, żeby się nie kiwały. Ułóż je skórką do dołu na blasze. Na każdym jabłku połóż 1/2 łyżeczki masła. Następnie posyp je cukrem i cynamonem. Piecz 15 min, aż jabłka zmiękną, ale nie rozpadną się. Wyjmij je z piekarnika. Odcedź rodzynki. Na każdym talerzu ułóż obok siebie dwie połówki jabłek. Dodaj ser kozi. Posyp orzeszkami piniowymi i rodzynkami. Polej miodem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W