Migdałowe pierniki z żurawinowym lukrem
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU bez glutenu (święta)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- 10 dag mąki migdałowej
- 10 dag mąki kukurydzianej
- 5 dag mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 10 dag cukru
- 50 ml oleju
- 50 ml mleka kokosowego
- 50 ml wody
- Lukier
- 10 dag cukru pudru
- 5 łyżeczek soku z crunberry
- garść szuszonej żurawiny amerykańskiej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mieszamy suche składniki ciasta, dodajemy olej, mleko kokosowe, wodę i zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. pół centymetra. Wykrajamy foremką pierniczki i pieczemy w rozgrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 5 minut. Gdy pierniki przestygną, smarujemy je lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z Crunberry i dekorujemy jej suszonymi owocami. Jeśli chcemy, by były bardziej kruche, przechowujemy je w zamkniętym naczyniu. Teoretycznie... bo jak praktyka wykazuje, w ciągu kilku dni znikają z puszki lub ze słoika.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W