Serowe fondue z diabelsko ostrą salsą i chrupiącą ciabattą
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 1/2 kiełbaski chorizo
- 2 ząbki czosnku
- pomidor
- zielona papryka
- cebula
- szklanka jasnego piwa
- 2 łyżki masła
- 100 g żółtego łagodnego sera np.Gouda
- 200 g żółtego sera długodojrzewającego np. Bursztyn
- łyżka suszonego oregano
- łyżka wędzonej papryki
- łyżka czosnku granulowanego
- diabelska salsa:
- 4 zielone papryczki chili
- pomidor malinowy
- sok z limonki
- garść świeżej kolendry
- sól
- chrupiąca ciabatta:
- 2 ciabatty
- 2 suszone pomidory
- ząbek czosnku
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta soli morskiej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kiełbasę, czosnek, pomidora, cebulę i paprykę pokrój w małą kostkę. W płytkim garnku podsmaż najpierw kiełbasę, potem warzywa. Podsmażone składniki wyjmij. Do garnka wlej szklankę piwa, zmniejsz gaz i dodaj masło. Poczekaj, aż składniki się połączą i dodaj starte sery. Mieszaj cały czas, aż sery się rozpuszczą. Fondue dopraw suszonym oregano, papryką i czosnkiem. Na wierzch dodaj podsmażone warzywa i chorizo.
Przygotuj salsę. Papryczki i pomidora pokrój w drobną kostkę. Dodaj posiekaną kolendrę. Całość dopraw sokiem z limonki i szczyptą soli.
Przygotuj chrupiące ciabatty. Bułki przekrój na pół. Każdą połówkę posmaruj suszonym pomidorem i czosnkiem. Oprósz słodką papryką i solą morską. Pieczywo pokrój na grubsze paski i ugrilluj. Fondue serwuj z diabelsko ostrą salsą i chrupiącym pieczywem. Smacznego!
Przygotuj salsę. Papryczki i pomidora pokrój w drobną kostkę. Dodaj posiekaną kolendrę. Całość dopraw sokiem z limonki i szczyptą soli.
Przygotuj chrupiące ciabatty. Bułki przekrój na pół. Każdą połówkę posmaruj suszonym pomidorem i czosnkiem. Oprósz słodką papryką i solą morską. Pieczywo pokrój na grubsze paski i ugrilluj. Fondue serwuj z diabelsko ostrą salsą i chrupiącym pieczywem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W