Kolorowy ogród - deser typu ART

Kolorowy ogród - deser typu ART
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
10

Składniki:

Mus z kwiatu hibiskusa:
Nasączenie biszkoptów:
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru
  • 100 g konfitury z płatków róży
  • sok z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mus:
Do garnka wrzucamy płatki hibiskusa, zalewamy śmietanką i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Wyciskamy na sicie smak i zalewamy jogurtem, aby wypłukać resztę smaku. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, a po chwili rozpuszczamy. Łączymy ją z niedużą ilością naparu, a po wymieszaniu z resztą. Dodajemy pozostałe jogurty i łączymy z ubitą śmietanką. Masą napełniamy rurki zrobione z foliowej sztywnej koszulki biurowej. Na zwiniętą folię nakładam pierścienie ucięte z rurki PCV, a jeden koniec zawijam w folię spożywczą, by zabezpieczyć przed wyciekaniem. Napełnione rurki umieszczam w zamrażarce na 2 godziny. Po zamrożeniu odwijam z folii i kroję na porcje.

Nasącz:
Zagotować wodę z cukrem. Powstanie syrop o gęstości 30. Dodać konfiturę różaną i wcisnąć sok z cytryny. W syropie nasączać biszkopty, a na ich wierzch nakładać płatki różane pływające w syropie.

Kandyzowanie płatków różanych jadalnych:
Płatki róży hodowlanej umyte i osuszone smarować cienko białkiem i oprószyć cukrem pudrem z obu stron. Odstawić do wyschnięcia. Czynność powtórzyć kilka razy, aż cukier się skrystalizuje.

Układanie na talerzu:
Na talerzu rozsmarować pasek konfitury z płatków róży, położyć nasączone biszkopty, a na nich dwa kawałki musu z hibiskusa i dołożyć dekorację z czekolady. Talerz udekorować suszonymi płatkami hibiskusa i kandyzowanymi płatkami różanymi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA