Kolorowy ogród - deser typu ART
Oceń przepis:
Przygotował:
Bożena Sikoń
- Seria kulinarna:
- Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
- Skład deseru:
- mus z kwiatu hibiskusa
- konfitura z płatków rózy -(zakup)
- płatki róży kandyzowane
- dekoracje czekoladowe
- biszkopty podłużne (SAN)
- cytryna
Mus z kwiatu hibiskusa:
- suszony kwiat hibiskusa 50 g
- 150 ml śmietanki 36%
- 40 g cukru pudru
- 100 g śmietanka 36%
- 3 jogurty naturalne po 130 g
- 15 g żelatyny w płatkach
Nasączenie biszkoptów:
- 100 ml wody
- 100 g cukru
- 100 g konfitury z płatków róży
- sok z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mus:
Do garnka wrzucamy płatki hibiskusa, zalewamy śmietanką i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Wyciskamy na sicie smak i zalewamy jogurtem, aby wypłukać resztę smaku. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, a po chwili rozpuszczamy. Łączymy ją z niedużą ilością naparu, a po wymieszaniu z resztą. Dodajemy pozostałe jogurty i łączymy z ubitą śmietanką. Masą napełniamy rurki zrobione z foliowej sztywnej koszulki biurowej. Na zwiniętą folię nakładam pierścienie ucięte z rurki PCV, a jeden koniec zawijam w folię spożywczą, by zabezpieczyć przed wyciekaniem. Napełnione rurki umieszczam w zamrażarce na 2 godziny. Po zamrożeniu odwijam z folii i kroję na porcje.
Nasącz:
Zagotować wodę z cukrem. Powstanie syrop o gęstości 30. Dodać konfiturę różaną i wcisnąć sok z cytryny. W syropie nasączać biszkopty, a na ich wierzch nakładać płatki różane pływające w syropie.
Kandyzowanie płatków różanych jadalnych:
Płatki róży hodowlanej umyte i osuszone smarować cienko białkiem i oprószyć cukrem pudrem z obu stron. Odstawić do wyschnięcia. Czynność powtórzyć kilka razy, aż cukier się skrystalizuje.
Układanie na talerzu:
Na talerzu rozsmarować pasek konfitury z płatków róży, położyć nasączone biszkopty, a na nich dwa kawałki musu z hibiskusa i dołożyć dekorację z czekolady. Talerz udekorować suszonymi płatkami hibiskusa i kandyzowanymi płatkami różanymi.
Do garnka wrzucamy płatki hibiskusa, zalewamy śmietanką i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Wyciskamy na sicie smak i zalewamy jogurtem, aby wypłukać resztę smaku. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, a po chwili rozpuszczamy. Łączymy ją z niedużą ilością naparu, a po wymieszaniu z resztą. Dodajemy pozostałe jogurty i łączymy z ubitą śmietanką. Masą napełniamy rurki zrobione z foliowej sztywnej koszulki biurowej. Na zwiniętą folię nakładam pierścienie ucięte z rurki PCV, a jeden koniec zawijam w folię spożywczą, by zabezpieczyć przed wyciekaniem. Napełnione rurki umieszczam w zamrażarce na 2 godziny. Po zamrożeniu odwijam z folii i kroję na porcje.
Nasącz:
Zagotować wodę z cukrem. Powstanie syrop o gęstości 30. Dodać konfiturę różaną i wcisnąć sok z cytryny. W syropie nasączać biszkopty, a na ich wierzch nakładać płatki różane pływające w syropie.
Kandyzowanie płatków różanych jadalnych:
Płatki róży hodowlanej umyte i osuszone smarować cienko białkiem i oprószyć cukrem pudrem z obu stron. Odstawić do wyschnięcia. Czynność powtórzyć kilka razy, aż cukier się skrystalizuje.
Układanie na talerzu:
Na talerzu rozsmarować pasek konfitury z płatków róży, położyć nasączone biszkopty, a na nich dwa kawałki musu z hibiskusa i dołożyć dekorację z czekolady. Talerz udekorować suszonymi płatkami hibiskusa i kandyzowanymi płatkami różanymi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W