Zupa rybna z ciecierzycą i czosnkową bagietką
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- Wywar:
- głowa i ości z dorady
- 1 marchewka
- kawałek pora
- kawałek selera
Zupa:
- 0,5 cebuli
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 puszki ciecierzycy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól i pieprz
Czosnkowa bagietka:
- 1 bagietka
- 50 g masła
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Głowę i ości dorady zalej litrem wody. Dolej obraną i pokrojoną na małe kawałki marchewkę, kawałek pora i selera. Gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
W tym czasie pokrój i podsmaż na oliwie cebulę, marchewkę pokrojoną w krążki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodaj przyprawy i smaż chwilę. Zalej wywarem i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Dodaj ciecierzycę i pomidory z puszki. Gotuj około 20 minut.
W tym czasie zrób czosnkowe bagietki.
Masło wymieszaj z czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Bagietki ponacinaj w poprzek, nacięcia wypełnij masłem. Papier do pieczenia zwilż wodą i zawiń w to bagietkę. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Zupę podawaj z gorącą bagietką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W