Zupa z kurczaka z trawą cytrynową i makaronem
Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania dietetyczne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 podudzia kurczaka
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- makaron razowy penne
- 1 l wody
- 1 marchewka
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- sok z połowy limonki
- świeża kolendra
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dokładnie umyj podudzia kurczaka, a następnie ściągnij z nich skórę, wrzuć do garnka i zagotuj. Następnie obierz marchewkę i pokrój w cienkie plasterki. W międzyczasie ugotuj makaron. Obierz czosnek i posiekaj chili w drobne paseczki. Trawę cytrynową obierz ze zdrewniałej, zewnętrznej łodygi. Uderzając o blat kuchenny zmiękczysz twardą końcówkę i uwolnisz aromat trawy cytrynowej. Kiedy woda z kurczakiem już się zagotuje, ściągnij z niej szumowiny i dodaj do niej przygotowane wcześniej składniki: trawę cytrynową, czosnek, chili i marchewkę. Z bulionu wyjmij kurczaka, przestudź go i oddziel mięso od kości. Bulion dopraw jeszcze sosem sojowym i sokiem z limonki. Tak przygotowaną zupę podawaj z makaronem, kawałkami kurczaka i świeżą kolendrą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania dietetyczne
Zupy
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W