Zupa z topinamburem, ziemniakami i grzankami z serem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:Zupa:
1 kg ugotowanego, obranego topinamburu
1 posiekana cebula
1 posiekana łodyga selera
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 kg obranych, pokrojonych ziemniaków
250 g masła
1 pęczek tymianku
1 l bulionu z kurczaka albo jarzynowego
600 ml śmietany
1 pęczek szczypiorku
Grzanki:
bochenek chleba na zakwasie
200 g koziego sera
100 g gruyere’a albo sera szwajcarskiego
1 pęczek koperku
czarny pieprz
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Warzywa podsmażyć na maśle. Dodać karczochy i ziemniaki. Wlać bulion, dodać zioła i gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zmiksować (albo nie) i zaprawić śmietaną.
Chleb pokroić. Zetrzeć oba rodzaje sera, wymieszać z koperkiem, dodać czosnek i pieprz. Kromki pokryć masą serową i zapiec w piekarniku.
Podawać z zupą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W