Polewka kminkowa z grzankami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 1,5 litra wywaru drobiowo-warzywnego
- 30-50 g kminku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- ½ szklanki śmietany 22%
- sól, pieprz
- nać pietruszki
- grzanki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kminek wsypujemy do rondelka i podgrzewamy na niedużym ogniu. Jak zacznie „podskakiwać”, zalewamy go ok. 500 ml ciepłego bulionu i przykrywamy. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 45 minut.
Następnie przecedzamy i łączymy z pozostałym bulionem. Gotujemy razem 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy zasmażkę i prażymy na suchej patelni pokrojone w kostkę pieczywo na grzanki.
Na drugiej patelni lub w małym rondlu rozgrzewamy masło i zasypujemy je mąką. Mieszamy i smażymy do czasu, aż straci zapach mąki. Rozrzedzamy bulionem i przelewamy do zupy.
Śmietankę hartujemy i również dolewamy do garnka. Krótko razem podgrzewamy, nie zagotowując już zupy. Podajemy w bulionówkach lub filiżankach z grzankami i poszatkowaną pietruszką.
Następnie przecedzamy i łączymy z pozostałym bulionem. Gotujemy razem 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy zasmażkę i prażymy na suchej patelni pokrojone w kostkę pieczywo na grzanki.
Na drugiej patelni lub w małym rondlu rozgrzewamy masło i zasypujemy je mąką. Mieszamy i smażymy do czasu, aż straci zapach mąki. Rozrzedzamy bulionem i przelewamy do zupy.
Śmietankę hartujemy i również dolewamy do garnka. Krótko razem podgrzewamy, nie zagotowując już zupy. Podajemy w bulionówkach lub filiżankach z grzankami i poszatkowaną pietruszką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W