Skwierczące przegrzebki
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie Oliver: 5 składników (odc. 1)
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 2
- Kaloryczność:
- 517 kcal.
Składniki:
-
400 g ziemniaków
- 200 g mrożonego groszku
- ½ bukietu świeżej mięty (15g)
- 6-8 surowych przegrzebków królewskich, z ekologicznego źródła
- 50 g kaszanki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, pokrój na 3-centrymetrowe kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez 12 minut. 3 minuty przed końcem dodaj groszek.
W międzyczasie posiekaj większość liści mięty i odłóż na bok. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek i smaż na niej resztę listków mięty przez minutę. Wyłów listki z oliwy i przełóż je na talerz.
Dopraw przegrzebki solą morską i czarnym pieprzem i smaż przez 2 minuty z każdej strony na złocisty kolor. Dodaj pokruszoną kaszankę (bez skórki), żeby była bardziej chrupiąca.
Odcedź ziemniaki z groszkiem, przełóż do garnka i zagnieć na puree, dodając posiekaną miętę i łyżkę oliwy extra virgin. Dopraw do smaku.
Nałóż na talerz przegrzebki z kaszanką, skrop oliwą extra virgin i posyp chrupiącymi listkami mięty.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź