Timballo z cukinią i bazylią
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 8-10 płatów lasagne
- 1 kg cukinii
- 250 g ricotty
- 25 g liści bazylii
- 100 g parmezanu startego
- masło
- oliwa
- sól i pieprz
Beszamel:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 500 ml mleka
- sól
- gałka muszkatołowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Beszamel: Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie gładka
masa. Następnie ciągle mieszając wlewaj mleko, aż powstanie gładki sos (nie dopuść do powstania grudek). Dopraw solą i gałką muszkatołową i gotuj przez kilka minut do czasu, aż sos będzie gęsty i puszysty.
Cukinię pokrój w średnio-małą kostkę. Podsmaż na odrobinie oliwy, dodaj trochę wody i duś przez 15-20 minut. Na koniec posól i popieprz.
Zblenduj parmezan z bazylią i dodaj do ricotty. Wymieszaj razem cukinię, ricottę i beszamel i przypraw do smaku (zostaw trochę beszamelu na koniec). Wysmaruj masłem foremkę do tortu (22 cm). Ugotuj płatki makaronu, od razu zahartuj je w zimnej wodzie.
Wyłóż makaronem foremkę. Ułóż jedną warstwę masy, przełóż makaronem, znowu warstwę cukinii i zamknij ostatnią warstwą makaronu. Na wierzch daj pozostałą cukinię, beszamel i płatki masła. Włóż do pieca na 200 stopni i piecz przez 40-45 minut.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź