Makaron z pieczonymi truskawkami

Makaron z pieczonymi truskawkami
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 450-500 g mrożonych truskawek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 600 ml maślanki, jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 400 g ugotowanego makaronu tagliatelle
Do dekoracji:
  • kilka świeżych truskawek
  • listki mięty
  • skórka starta z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy truskawki, posypujemy cukrem, mieszamy i wstawiamy do pieca na ok. 18-20 minut.

Truskawki zmiękną, puszczą sok i mogą się lekko przyrumienić. Po wyjęciu z piekarnika, gorące truskawki wraz z sokiem przelewamy do wysokiego dzbanka, dodajemy pastę z wanilii i miksujemy. Po przestudzeniu dodajemy maślankę, jogurt lub kefir i mieszamy.

Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem truskawkowym. Układamy porcje na talerzach, posypujemy skórką z cytryny, listkami mięty i dekorujemy ćwiartkami świeżych truskawek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA