Makaron z pieczonymi truskawkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 450-500 g mrożonych truskawek
- 3-4 łyżki cukru
- 600 ml maślanki, jogurtu naturalnego lub śmietany
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 400 g ugotowanego makaronu tagliatelle
Do dekoracji:
- kilka świeżych truskawek
- listki mięty
- skórka starta z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy truskawki, posypujemy cukrem, mieszamy i wstawiamy do pieca na ok. 18-20 minut.
Truskawki zmiękną, puszczą sok i mogą się lekko przyrumienić. Po wyjęciu z piekarnika, gorące truskawki wraz z sokiem przelewamy do wysokiego dzbanka, dodajemy pastę z wanilii i miksujemy. Po przestudzeniu dodajemy maślankę, jogurt lub kefir i mieszamy.
Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem truskawkowym. Układamy porcje na talerzach, posypujemy skórką z cytryny, listkami mięty i dekorujemy ćwiartkami świeżych truskawek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W