Zupa krewetkowa z makaronem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Owoce morza
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki:pół kilograma obranych, oczyszczonych krewetek (pancerze zachować)
1 łyżka oleju z otrębów ryżowych
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju sezamowego
4 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
500 ml bulionu rybnego
1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
3 porcje ryżowego wermiszelu namoczonego w gorącej wodzie
2 filiżanki kiełków fasoli
1 filiżanka mięsa kraba (opcjonalnie)
4 pokrojone dymki
1 mały pokrojony ogórek bez nasion
1 długie posiekane chili
Przygotowanie:
Pancerze krewetek opłukać i odsączyć. Rozgrzać olej ryżowy w woku i smażyć pancerze, aż zmienią kolor na różowy. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Odcedzić i przełożyć do blendera. Rozdrobnić, przełożyć na sitko i odcisnąć cały płyn. Resztki pancerzy wyrzucić.
Na oleju sezamowym podsmażyć czosnek i imbir. Wlać bulion rybny i płyn z ugotowanych pancerzy. Dodać krewetki. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, następnie przyprawić.
Makaron podzielić na porcje i przełożyć do miseczek. Posypać kiełkami. Wlać gorącą zupę, dodać mięso kraba, dymkę, ogórka i chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W