Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Katia Roman-Trzaska

Seria kulinarna:
Little Chef (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do pieczenia posmaruj masłem i oprósz mąką. Zetrzyj marchewkę i odmierz dwie szklanki do miski, w której będzie mieszane ciasto. Do marchewki dodaj rodzynki, orzechy, sos jabłkowy, sok i skórkę z cytryny. W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i starte ziele angielskie. Do suchych składników dodaj olej i jajka i wymieszaj mikserem aż masa będzie gładka. Dodaj przygotowaną marchew i delikatnie wymieszaj aż składniki się połączą. Przełóż masę do formy i piecz, aż patyczek włożony w sam środek ciasta będzie czysty, czyli ok. 40 minut. Wyjmij z piekarnika (Mały Kucharz prosi dorosłego o pomoc!) i odczekaj ok. 10 minut. Można teraz wyjąć z formy i poczekać, aż kompletnie ostygnie. Najlepsze z mlekiem!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA